Αναδημοσίευση από galobasket.wordpress.com
Διαστάσεις γηπέδων ΝΒΑ – Ευρώπης
Posted by akilas στο 15 Οκτωβρίου 2007
Με αφορμή τα φιλικά του Παναθηναϊκού κόντρα στους Σαν Αντόνιο Σπερς έχει γίνει αρκετή κουβέντα για τους κανονισμούς του ΝΒΑ, τους διεθνείς κανονισμούς εν γένει, τους κανονισμούς της Ευρωλίγκα….
Μια από τις παραμέτρους της συζήτησης αυτής είναι και οι διαφορετικές διαστάσεις των γηπέδων μπάσκετ του ΝΒΑ και της Ευρώπης καθώς και η γραμμή των τριών πόντων. Ας δούμε όμως τις διαστάσεις αυτές συγκριτικά πάντα:
Γήπεδο ΝΒΑ
|
Γήπεδο Ευρώπης
| |
Πλάτος
|
15,24μέτρα
|
15μέτρα
|
Μήκος
|
28,64 μέτρα
|
28 μέτρα
|
Εμβαδό
|
436,47τ.μ.
|
420 τ.μ.
|
Η αριθμητική διαφορά στα τετραγωνικά μέτρα φαίνεται σχετικά μεγάλη όταν ακούς 16 τετραγωνικά μέτρα(ή 3,8% περίπου περισσότερα τετραγωνικά μέτρα) διαφορά αλλά για να καταλάβουμε καλύτερα τις διαφορές στις διαστάσεις θα πρέπει να κοιτάξουμε μεμονωμένα το μήκος και το πλάτος των δύο γηπέδων. Η διαφορά στο μήκος λοιπόν είναι της τάξης των 64 εκατοστών περίπου και στο πλάτος της τάξης των 24 εκατοστών περίπου. Διαφορές ελαχιστότατες κατά την άποψή μου
Απλά σημαντική διαφορά αποτελεί για τα δύο γήπεδα κυρίως η χάραξη του τριπόντου(υπάρχουν και άλλες διαφορές αλλά δεν θα ασχοληθούμε με αυτές τώρα). Ενώ στην Ευρώπη η γραμμή του τριπόντου είναι σταθερά στα 6,25μ. Στο ΝΒΑ η γραμμή αυτή ποικίλλει. Ναι αν δεν το έχετε ξανακούσει η γραμμή του τριπόντου στην Αμερική δεν είναι σταθερά σε απόσταση 7,24 αλλά στις γωνίες είναι περίπου στα 6,7μ. και κάποια στιγμή οι ευθείες γραμμές γίνονται καμπύλες και η απόσταση έτσι αυξάνει στα 7,24μ. όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα. Στον σύνδεσμο μπορείτε να κάνετε τη μετατροπή σε μέτρα των κάτωθι διαστάσεων
και επικεντρώστε την προσοχή σας στο πώς η καμπύλη γίνεται ευθεία γραμμή στις γωνίες του γηπέδου.(τα «Ευρωπαϊκά» γήπεδα μπορείτε να τα δείτε:(http://www.usabasketball.com/rules/court_diagram.pdf)
Διάβασα στο doubleteam (σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο) ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός ήταν η άμυνα στα 7,25 επειδή το παιχνίδι του Παναθηναϊκού βασίζεται πολύ στις αλληλοβοήθειες, με ιδιαίτερη έμφαση στα hedge out του Μπατίστ και ότι γι’ αυτό το είδος άμυνας, βολεύει όσο το δυνατόν μικρότερος χώρος. Επίσης ο συγγραφέας αυτού του άρθρου χρησιμοποίησε τον όρο box άμυνας ( που σχηματίζεται από τη γνωστή baseline και την κορυφή του τριπόντου) προκειμένου να αποδείξει ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν να καλύψουν 16,58 περισσότερα τετραγωνικά μέτρα απ ότι είχαν συνηθίσει να καλύπτουν και ότι αυτό το νούμερο ήταν υπαίτιο της αμυντικής ανισορροπίας του ΠΑΟ.
Πάνω σε όλα αυτά θα ήθελα να τοποθετηθώ. Η διαφορά των γηπέδων του ΝΒΑ από αυτά της Ευρώπης είναι όπως ανέφερα παραπάνω εξαιρετικά μικρή. Άρα ο μεγαλύτερος χώρος που είχαν να καλύψουν οι παίκτες του Παναθηναϊκού στην άμυνα δεν προερχόταν από τις διαστάσεις του γηπέδου αλλά από την ικανότητα των παικτών του Σαν Αντόνιο να απειλούν έξω από τα 7,24μ. ή από τα 6,7μ. (ανάλογα από που σούταραν). Αυτή η ικανότητα ήταν που μεγάλωνε τον χώρο για τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Αν οι αντίστοιχοι των Σπερς δεν απειλούσαν έξω από το τρίποντο θα μπορούσαν κάλλιστα οι παίκτες του Παναθηναϊκού να τους περιμένουν στα 6,25μ. που έχουν συνηθίσει στον Ευρωπαϊκό χώρο και να κάνουν το γνωστό τους αμυντικό παιχνίδι
Με την ίδια λογική που αναφέρθηκε ότι το box άμυνας του ΝΒΑ είναι 15,24Χ7,24μ.=110,33τετραγωνικά μέτρα και της Ευρώπης 15Χ6,25=93,75μ. θα μπορούσε οποιαδήποτε ομάδα της Ευρώπης μπορούσε να απειλήσει έξω από τα 7,25 μέτρα να μεγαλώσει από μόνη της τον χώρο άμυνας των αντιπάλων της αφού οι συνολικές διαστάσεις (32 εκατοστά περίπου μικρότερο το μήκος του μισού γηπέδου) δεν θα την περιόριζαν να το κάνει. Επομένως ο χώρος «μεγάλωσε» από την ικανότητα των παικτών των Σπερς ή από τον φόβο του Παναθηναϊκού για τα τρίποντα των παικτών των Σπερς αν θεωρήσει κάποιος ότι οι πρωταθλητές ΝΒΑ δεν είναι καλοί έξω από τα 6,25μ. και ότι δεν θα έπρεπε να τους ακολουθήσουν μέχρι τα 7 και κάτι μέτρα.
Από αυτήν μου την επισήμανση θεωρώ ότι θα πρέπει να αυξηθεί οπωσδήποτε τόσο η γραμμή του τριπόντου στα 7 τουλάχιστον μέτρα(για τις εκτός ΝΒΑ χώρες) , όσο και να αυξηθούν οι συνολικές διαστάσεις των γηπέδων του ΝΒΑ αλλά και της Ευρώπης. Ο κανονισμός αυτός είναι που έχει κάνει κάποιες ομάδες του ΝΒΑ και τους παίκτες τους αντίστοιχα να απειλούν από μεγαλύτερη απόσταση και να «μεγαλώνουν» με τον τρόπο αυτό τον χώρο για τους αντιπάλους τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί φέτος ο Καλντερόν ο οποίος αναπτύσσοντας την ικανότητα του στο σουτ για αποστάσεις μεγαλύτερες από τα 6,25μ. δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα στην άμυνα των αντιπάλων του και έφτασε να θεωρείται ο καλύτερος πλέιμεκερ της Ευρώπης. Κατά συνέπεια η άκριτη δαιμονοποίηση(για κάποιους δημοσιογράφους αναφέρεται κυρίως αυτό και κάποιους ανθρώπους της Ομοσπονδίας μπάσκετ) κάποιων κανονισμών ή του ΝΒΑ συνολικά δεν προσφέρει πολλά στην πρόοδο του αθλήματος.
Υ.Γ.1. Σχετικό ποστ για τη μεταφορά της γραμμής των τριών πόντων αλλά και την γνώμη των προπονητών της Α1 για την μεταφορά της γραμμής των τριών πόντων μπορείτε να διαβάσετε στον σύνδεσμο αυτό
ΥΓ 2: Πρέπει να επισημάνω ότι ο λόγος που έγραψα αυτό το άρθρο είναι η εσφαλμένη αίσθηση που είχα ότι τα γήπεδα του ΝΒΑ είναι σημαντικά μεγαλύτερα παρασυρμένος από τη γραμμή των τριών πόντων. Με αυτό το post διορθώνω το λάθος μου και αναπροσαρμόζω κάποια από τα γραφόμενά μου στη σωστή τους διάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου